HAFTANIN TAKIMI: UTAH JAZZ

DOSYA KONUSU: 2020-2021 NBA SEZONU İLK ÇAYLAK LİSTESİ

 

YAZAN: EŞREF YİĞİT TONBİL


2020-2021 NBA sezonunda 3 haftayı geride bırakmamızın ardından merakla beklenen Çaylak Listesi açıklandı. Bu sene birçok kişiye göre 2020 Draft Sınıfının geçtiğimiz senelere nazaran daha sönük kalması bekleniyordu fakat bu sene 15 çaylak kendi takımlarının ana rotasyonuna girerek bu varsayımı çöpe attı. Lafı çok fazla uzatmadan listeye göz atalım:


KİA ÇAYLAK LİSTESİ

1-LaMelo Ball (Charlotte Hornets)

2-James Wiseman (Golden State Warriors)

3-Tyrese Haliburton (Sacramento Kings)

4-Anthony Edwards (Minnesota Timberwolwes)

5-Patrick Williams (Chicago Bulls)

            Listeye baktığımızda Tyrese Haliburton dışında diğer çaylakların ilk 4 sırada seçildiklerini görüyoruz.


      İlk sırada benim de favorim olan LaMelo Ball var. LaMelo ball hakkındaki görüşlerimi https://endlinee.blogspot.com/2021/01/ozel-icerik2020-2021-nba-sezon-sonu.html yazımızda belirtmiştim fakat şimdi daha detaylı değerlendirelim. 3.sıra seçimi olan LaMelo soyadından ve babası Lavar Ball’dan dolayı oldukça beklenti içinde lige girdi. Şu ana kadar da beklentileri karşılamış gözüküyor. Bir çaylak hakkında söylenebilecek en iyi şeylerden biri, takımın kazanma yeteneğine etki etmesidir. LaMelo bu katkıyı yeterli düzeyde veriyor. Charlotte’un oyuncu verimliliği reytinginde (19,5) başı çekmesi de buna bir örnek. Ayrıca LaMelo Atlanta’ya karşı yaptığı Triple Double ile (22 sayı, 12 ribaund, 11 asist) tarihin en genç TD yapan oyuncusu oldu. Ara ara sendelese de LaMelo Ball bize gelecek için ne kadar potansiyelli bir oyuncu olduğunu şu anda ki performansıyla gösteriyor. Maç başına 25,2 dakika süre alan LaMelo 11,8 sayı, 6,8 ribaund ve 6,1 asist ortalamaları ile oynuyor. Çaylaklar arası ribaund sıralamasında birçok uzun oyuncu olmasına rağmen LaMelo’nun ilk sırada olmasını da göz ardı etmemek gerek.


    İkinci sırada GSW’nin genç pivotu James Wiseman yer alıyor. Yetenek olarak çok üst bir seviyede olan Wiseman 3-4 sene sonra belki de ligin en özel pivotlarından biri olabilecek düzeyde. Klasik uzunların aksine ayak çabukluğu ile öne çıkan Wiseman, geniş kulaç açıklığı, enerjisi ve sahayı hem toplu hem de topsuz şekilde koşabilmesi de fark yaratan özellikleri. Şutunu ileride bir tehdit haline getirebilirse Golden State özelinde çok önemli bir yere sahip olabilir. Eksilerine gelirsek saha görüşünün çok yetersiz olması, savunmada kolay fauller yapması ve fiziğinin kuvvetli olmasına rağmen potaya yüklenmemesi dikkat çekiyor. Eğer bu eksilerini de ilerleyen yıllarda belirli bir miktarda toparlarsa süperstar seviyesine çıkabileceğini düşünüyorum. İstatistiklerine gelecek olursak maç başına 21,3 dakika süre alan Wiseman 11,3 sayı, 6,3 ribaund ve 1,6 blok ortalamaları ile oynuyor

   
        Listenin 3. Sırasında sürpriz sayılabilecek bir isim olan Tyrese Haliburton var. Sürpriz sayılmasının nedeni Haliburton’ın 12.sıradan draft edilmesi ve önünde seçilen birçok çaylağa göre daha iyi bir performans göstermesi. De’Aaron Fox ve Buddy Hield ile iyi bir uyum yakalayan Haliburton denediği şutlarının %60 ının üç sayı olması ve üç sayı isabet oranının da %51 olması ile dikkat çekiyor. Oyunun iki yönünü de iyi oynayan çaylak oyuncu, oyun görüşü ve çevikliği ile de öne çıkıyor.  Maç başına 28 dakika süre alan Haliburton şu anda en çok süre alan çaylak oyuncu konumunda bulunuyor. 11,1 sayı, 5,3 asist, 2,8 ribaund ve 1,2 top çalma istatistikleri ile oynuyor.


    4.sırada ise bu sene draftın 1 numarası olan Anthony Edwars var. Büyük umutlarla ilk sıradan seçilen genç oyuncu sayı anlamında Minnesota’nın istediklerinin bir kısmını vermiş gözüküyor. Şu an itibariyle çaylaklar arasında maç başına attığı 12,5 sayı ile en çok sayı atan çaylak konumunda bulunuyor. Fiziksel üstünlüğü ve atletikliği sayesinde boyalı alan üzerinde hücum ettiğinde rakip savunmalara zor anlar yaşatabiliyor. Fakat eksik yönlerine gelecek olursak belki de en çok göze batanı üçlük isabeti. Maç başına 5,5 üçlük deneyen Edwards sadece %26,7 ile atıyor. Boyalı alanı kullandığında rahat sayı bulabildiğinden bahsetmiştik ama bu özelliğini maçlarda pek fazla kullanmaması, şutlarda ki özgüvenin potaya hücum ederken bulamaması onun hücum yeteneklerini kısıtlıyor. Savunmada da çok etkisiz kalması Edwards’ın şu an için hala hazır olmadığının göstergeleri. Ayrıca son 2 maçta da ortalama 17.5 dakika süre alıp sadece 2 sayı atması çok büyük hayal kırıklığı oldu.


 Listenin 5. sırasında ise Chicago'dan Patrick Williams yer alıyor. Kolejde sadece bir yıl geçirdikten sonra lige gelen Williams istatistiksel olarak önde gözükmese bile takım oyununa verdiği katkı çok yüksek seviyede. Oyunu iki yönlü tarafıyla iyi oynaması, %48,5 isabet oranı ile şut atması zamanla aldığı sürenin artmasına yetti. Patrick Williams’ı asıl özel kılan yeteneği savunması. Karşısında kim olursa olsun korkmadan, geri adım atmadan savunması gerçekten çok etkileyici. Lebron James bile Williams’ın savunmasını ve çalışmalarından övgüyle bahsetti. Fakat bazen savunmada sertliğini fazla gösterip faul problemine girebiliyor. 26,9 dakika ortalamasıyla sahada kalan genç yetenek 10,2 sayı ve 3,8 ribaund istatistikleri ile oynuyor.


Genel olarak baktığımızda benim favorim bir çok kez dile getirdiğim gibi LaMelo Ball ama çok ilginç bir sezon geçirdiğimizi de unutmayalım. Bu 5 isim dışında listede olmayan Tyrese Maxey, Payton Pritchard ve Deni Avdija gibi isimleri de sezon ilerledikçe bu listede görebiliriz.

Peki siz bu seneki çaylak sınıfını nasıl buluyorsunuz? Favoriniz kim?





Yorumlar

  1. Aynı fikirdeyim. 1-LaMelo Ball

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüş belirrtiğiniz için teşekkür ederiz :)) sezon sonu göreceğiz.

      Sil
  2. Çok kral bi yazı olmuş azerbaycandan selamlar

    YanıtlaSil
  3. Azerbaycandan salamlar ve sosisler, Yenə bizdən başqa onun çörəyindədir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yenə bizdən başqa hamısı çörəyinde

      Sil
  4. Charlotte taraftarı olarak artık LaMelo hayranıyım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder