HAFTANIN TAKIMI: UTAH JAZZ

GÜNDEM:JAMES HARDEN TAKASI VE PERDE ARKASI

 

YAZAN: BURAK EMİR KILIÇ


Geçen yaz başından beri NBA severlere “Houston Rockets’tan ayrılacak mı?” sorusunu sorduran James Harden, bugüne kadar gerek sözleriyle, gerekse davranışlarıyla birçok insanın tepkisini çekmişti. 13 Ocak gecesi gelen haber sonucunda James Harden’ın Brooklyn Nets’e takaslandığı resmileşti. Takası değerlendirmeden önce James Harden ve Houston Rockets ilişkisinin bu noktaya nasıl geldiğini kısaca özetleyelim.



Geçen sezon Russell Westbrook takıma katıldığında Rockets sezona oldukça pozitif bir durumda girmişti. Bench katkısı ne kadar sıkıntılı olsa da Eric Gordon sayesinde bu sorunu da belli bir ölçüde halletmişlerdi. Sezon ortalarına doğru Westbrook’u takıma iyice dahil eden Texas ekibi, lig COVID-19 yüzünden durdurulana kadar çok iyi bir hava yakalamıştı. 4.5 aylık bir aradan sonra yeniden başlayan ligte Westbrook’un COVID pozitif çıkması ve hemen ardından sakatlanması onun ritmini zedelemişti. Bu gibi durumlara rağmen Houston Batı Konferansında sezonu 4. sırada tamamladı ve ilk turda Oklahoma City ile eşleşti. Serinin 5. maçında dönen Westbrook, Houston elenene kadar her maçta rezalet ötesi bir performans sergiledi ve takımdaki geleceğini sorgulattı. Sezon sonunda ise Houston-Lakers’a 4-1 elendi ve yönetimde anladı ki takım yapılanmaya gitmek zorundaydı. İşte Houston Rockets yönetimi, koçları Mike D’Antoni ve takımın genel menajeri Daryl Morey ile yolları ayırdı. Sıra Westbrook’a gelmişti onun da takaslanmasını istiyorlardı ancak öncelik James Harden’ın takımda kalmasını sağlamaktı. Yönetim Harden’a 2 yıl için 103 milyon dolarlık dev bir teklifte bulundu ancak Harden teklifi reddederek gitmek istediğinin ilk sinyallerini vermiş oldu. Ancak hala ortalıkta kesin bir şey yoktu kesin olan tek şey yönetim ne hamle yaparsa yapsın bu hamlelerin öncelikli amacı Harden’ı ellerinde tutmaktı. Sezon öncesi hazırlık kampları başlamadan önce Houston, Russell Westbrook’u John Wall ile takasladı ancak Harden, Wall’ın takıma katılışına sessiz kaldı. Antrenmanlara başlandığında ise Harden herhangi bir gerekçe göstermeden antrenmanlara katılmadı. Takımın yeni oyuncusu John Wall, bütün bu olaylara rağmen sakin bir dille Harden’ın gitmesini istemediğini ve onunla oynamak için sabırsızlandığını söyledi. Bir haftanın sonunda antrenmana katılan Harden, bu anlarda takımda yarattığı negatif enerjiyle dikkat çekti ve son noktayı da antrenman sırasında çaylak oyuncu Jae ‘Sean Tate’nin suratına top fırlatarak koydu. 


Öyle ya da böyle bu sezon başladı ancak Houston’da çok net bir kimya sorunu olduğu belliydi. 9 maçta sadece 3 galibiyet alabilen takım hala Harden’ı yollamama konusunda ısrarcı davranıyordu ancak ipler iki gece oynanan Lakers maçı sonrası koptu. Maç sonrası röportaj veren James Harden aynen şunları söyledi;

“Bu şehri seviyorum. Kelimenin tam anlamıyla elimden geleni yaptım. Bu durum çılgınca ve düzeltilebileceğini düşünmüyorum.”

Bu açıklama sonrası Rockets yönetimi de artık Harden’ın gitmesine ikna oldu ve aynı gün Harden’ın takımdan uzaklaştırıldığını, takas edilene kadar herhangi bir antrenmana çıkarılmayacağını söyledi. Bu açıklamadan birkaç saat sonrada o dev takas gerçekleşti. Şimdi takasın detaylarına ve takımlar için ne ifade ettiğini inceleyelim.

TAKAS DETAYLARI

BROOKLYN NETS: JAMES HARDEN

HOUSTON ROCKETS: VICTOR OLADIPO,DANTE EXUM,RODIONS KURUCS, 3 ADET BROOKLYN İLK TUR DRAFT SEÇİM HAKKI (2022-2024-2026),1 ADET MILWAKUEE (CAVS ARACALIĞI İLE) 2022 DRAFT HAKKI,4 ADET BROKLYN DEĞİŞMELİ DRAFT HAKKI (2021-2023-2025-2027)

INDIANA PACERS:CARIS LEVERT,2. TUR SEÇİM HAKKI

CLEVELEND CAVALIARS:TAUREAN PRİNCE,JARRET ALLEN

 Öncelikle belirtelim ki bu takas NBA tarihinin gördüğü en büyük takaslardan ve bu sezon için kesinlikle dengeleri değiştirecektir. Ben şahsen dört takımın dördününde bu takastan kâr elde ettiğini düşünüyorum. Şimdi her takımı bu yapılan hamleler eşliğinde inceleyelim.

İlk olarak Brooklyn Nets ile başlayalım. Bahis sitelerinde açık ara şampiyonluk adayı görülen Lakers bu takas sonrasında yerinin Brooklyn’e kaptırdı. Kağıt üzerinde harika olan bu takım tabii ki de bunu Kevin Durant-Kyrie Irving ve James Harden üçlüsüne borçlu durumda. Ancak her ne kadar Harden takıma kazandırılmış olsa da Brooklyn takımda gerçekten önemli yere sahip olan üç oyuncusunu kaybetti. Bu sebepten dolayı da Brooklyn takımına benchten gelecek katkı büyük bir oranda azaldı. Bir diğer azalan şey durum ise Brooklyn’in pota altı gücü. Her ne kadar hala DeAndre Jordan’a sahip olsalar da Jarret Allen’ın o takımda oluşu takıma büyük bir enerji ve hız getiriyordu. Tabii ki de bu sorunlar halledilemeyecek sorunlar değil, takımınızda böyle bir üçlü varken bu sorunlar gölgede kalır. Brooklyn’in asıl halletmesi gereken durum bu harika üçlünün belki de en sorunlu ismi Kyrie Irving. Irving’in ne kadar başına buyruk ve umursamaz bir isim olduğu su götürmez bir gerçek. Kendisi en son bir hafta önce kişisel sebepleri olduğunu belirtmiş ve iki gün sonra bir doğum günü partisinde görülmüştü. Şu an da ise Brooklyn koçu Steve Nash,  kendisine dört gündür ulaşılamadığını ve Irving’in mesajlarına dönmediğini söylemişti. Bunların hepsine ek olarak yaz döneminde Irving, Harden’ı takımda görmek istemediğini de belirtti. Bu paragraf oldukça negatif bir şekilde geçmiş olsa da sanmayın ki bu takas Brooklyn’i kötü etkiledi. Aksine takım şu an çok daha iddaalı ve bu üçlü aynı anda sahada olduğunda ne olacağı gerçekten merak konusu.

Şimdi ise Houston’a gelelim. Houston için bu takasta en kârlı durumun Harden’ın gitmesi olduğunu söylesek yanlış olmaz. Brooklyn’den gelen Caris LeVert’ü de anında Indıana’ya takaslayn Houston bu takas sonucunda da Victor Oladipo’yu kadrosuna dahil etti. Bunun yanında da oldukça sayıda draft hakkını da aldı. Şuan için Houston’un John Wall-DeMarcus Cousins ve Victor Oladipo ile birlikte ufak bir büyük üçlü oluşturduğunu söylemek mümkün. Bunun yanında takımda Eric Gordon,Danuel House Jr.,PJ Tucker ve tabii ki de Christian Wood olduğunu düşünürsek kağıt üstünde bu takım gerçekten iyi bir takım gibi gözüküyor. Ancak Houston’un oluşturduğu bu üçlünün üçünde de bir devamlılık sorunu mevcut. Hiçbiri –en azından şuanlık- belli bir istikrar yakalamış değil. Houston Rockets hakkında şuan izlemeden yorum yapmak çok zor ama eğer saydığımız bütün bu oyuncular verimli katkı verebilirse Houston belki James Hardenlı döneminden bile daha güçlü olabilir.


Kısaca Indıana ve Clevelend’ı da değerlendirmek gerekirse, Indıana sezona harika bir giriş yaptı ve yıllardır aradıkları yıldız oyuncu eksiğini Domantas Sabonis ile de kapatmış gözüküyorlar. Indıana için en önemli ve belki de tek sorun Victor Oladipo’dan sürekli olarka verim alıp alamayacakları konusuydu. Bu riske girmek yerine Indıana çok mantıklı bir hamle yaparak Oladipo’yu takasladı ve karşılığında belli açılardan gerçekten verimli olabilen ve verilen rolleri yerine getiren Caris LeVert’ü takıma kattılar. Böylelikle ellerindeki tek sorundan da kurtulan Indıana Doğu Konferansında en tehlikeli dört takımdan birine de dönüşmüş oldu. Cleveland ise zaten dolu olan uzun rotasyonunu Jarret Allen ve Tauren Prince’i katarak genişletmeye devam ettiler. Ben bu iki isimin bu takımda ömürlerinin uzun olmayacağını Clevelend’ın böyle bir hamleyi daha büyük bir takas yapmak için uyguladığını düşünüyorum.

Sonuç olarak NBA’de dün gece bütün dengeleri değiştiren bir takas gerçekleşti ve artık üç tane daha iddaası yüksek olan bir takımımız oldu. Bu takımlar maç oynadıkça bizde durumları hakkında değerlendirme yapacağız. Şimdilik görüşmek üzere. 

Yorumlar

Yorum Gönder