HAFTANIN TAKIMI: UTAH JAZZ

 

YAZAN: EŞREF YİĞİT TONBİL


Haftanın Takımı serimizde bu hafta son dönemde aldıkları seri galibiyetler ile rakiplerine köksöktüren Utah Jazz’i değerlendireceğiz.


Geçen sezon da çok iyi bir performans göstererek Bubble’a gelen takım, Bubble’da Bojan Bogdanovic’den yoksun kalmışlardı. Dar bir rotasyonla oldukça iyi iş çıkaran takım Denver karşısında playoff ilk turunda 3-1 öne geçmelerine rağmen 4-3 mağlup olarak sezonu kapatmışlardı. Bu sezona ise Quinn Synder eski öğrencisi Derrick Favors’ı kadroya kattı. Tony Bradley, Ed Davis ve Rayjon Tucker ile de yollar ayrıldı. Sezon başladığında ise ilk 8 maçta istedikleri oyunu pek fazla ortaya koyamadılar ve bireysel performanslarda da soru işaretleri vardı fakat bunlara rağmen 8 maçın 4’ünü kazanmayı bildiler. Sezonun 9. Maçından itibaren ise Utah oynadığı son 17 maçın 16’sını kazanarak hem NBA izleyicilerini hem de Utah halkını oldukça şoke ettiler. İnanılmaz bir form grafiğiyle oynayan takım şu anda NBA’in en modern basketbolunu oynayan takımı diyebiliriz. Üçlük merkezli bir oyun oynayan Utah maç başına 17 üçlük deneyerek bu alanda ligin zirvesinde. Üçlük isabet oranında ise %40,2 ile 2.sıradalar. Ayrıca Utah maç başına 49,2 ribaund ile ligin en çok ribaund alan takımı.

 

Oyuncu istatistiklerine bakalım. Takımın lideri son birkaç yılda olduğu gibi yine Donovan Mitchell. Maç başına 33,5 dakika süre alan Mitchell 24 sayı, 5,1 asist, 4,3 ribaund ile oynuyor. Takımın üçlük merkezli oyun oynadığını söylemiştik Mitchell bu oyuna fazlasıyla uyum sağlıyor. Saha içinde üçlük denemeyi çok seven Mitchell şu anda kariyerinin en yüksek üçlük isabet oranına sahip. Maç başına 8,6 üçlük deneyen yıldız oyuncu %41,9 ile atıyor. Şut isabet yüzdesi de %43,7. Şut istikrarı dışında Donovan Mitchell’ın estetikliğini de unutmamak gerekiyor. Potaya drive etme özelliğine de sahip olan süperstar adayı, göze hoş gelen smaçlar da basabiliyor.

Takımın Mitchell’dan sonraki en önemli oyuncusu Rudy Gobert. Böylesine üçlük merkezli bir takımda şut atabilen bir pivot beklersiniz fakat Gobert o özellikte bir oyuncu değil. Quinn Synder, Gobert’ten üst seviyede savunma katkısı alıyor. Maç başına 13,4 sayı, 13,5 ribaund istatistikleri ile oynayan Gobert bu sene Yılın Savunmacısı ödülünün de en ciddi adaylarından bir tanesi. Ayrıca maç başına yaptığı 2,7 blok ile ligde bu alanda 2.sırada.



Utah’da büyük soru işaretleri yaratan 2 oyuncu Mike Conley ve Jordan Clarkson. Mike Conley ile başlayalım. Aldığı kontratlarla tartışma konusu alan Conley bu sene takıma oldukça faydalı bir oyun ortaya koyuyor. %45 ile şut atıp, %41 ile de üçlük atıyor. Bunun yanında 5,8 asist yapması hücum konusunda takımın elini oldukça rahatlatıyor.  Jordan Clarkson ise bu zamana kadar kendini oyunu verememesi ve dengesizliği ile ön plana çıkıyordu. Quinn Synder bu sorunu şimdilik çözmüş gözüküyor ki Clarkson benchten gelerek oldukça konsantre bir biçimde oyununu oynuyor ve takıma oyunun iki alanında da fayda sağlıyor. Kariyerinin en çok katkı verdiği sezonunu geçiriyor diyebiliriz. Maç başına 14,1 şut deneyen Clarkson, Utah’da Donovan Mitchell’dan sonra en fazla şut deneyen isim. Şu an Clarkson %45,5 ile şut atıp, 17,4 sayı (Kariyer rekoru) ve 4,3 ribaund (Kariyer rekoru) ile oynuyor. Sakatlıktan dönen Bojan Bogdanovic, Joe İngles ve Derrick Favors’ta oyunun hem hücum yönünde hem de savunma yönünde beklenilenden fazla katkı alması Utah’ın elini oldukça rahatlıyor.


Son yıllarda Utah Jazz normal sezonu sürpriz şampiyonluk adayı olarak bitiriyor fakat Playoff ilk turunda veyahut ikinci turunda turnuvaya veda ediyor. Bu sene yine normal sezonda rakiplerine gözdağı verdiler ve şu anda Batı Konferansında lider konumdalar. Sezon içerisinde Jordan Clarkson ve Mike Conley konsantrasyonları kaybetmedikleri müddetçe Utah Konferans Finali adaylarından biri gibi duruyor.

 

Peki sizin görüşleriniz neler? Utah Jazz sezonu nerede tamamlar?


Yorumlar

Yorum Gönder