HAFTANIN TAKIMI: UTAH JAZZ

DOSYA KONUSU:JAYLEN BROWN’UN YÜKSELİŞİ


YAZAN:BURAK EMİR KILIÇ


        NBA’de sezonlar boyunca bazı oyuncular çeşitli yükseliş ve iniş dönemleri gösterdiler. Bazı oyuncular kariyerlerinde bir dönem noktası yaşayıp seviye atlarken, bazıları ise düşüş yaşayıp kariyerlerini bitme noktasına getirdiler. Düşüş olayını genellikle yaşı biraz daha ilerlemiş oyuncularda görürken, yükseliş dönemini ise daha ligde üç veya dördüncü yılında olan genç isimlerde görmekteyiz. Bu sezonun en önemli ve beklenmedik yükselişi ise Boston Celtics’in oyuncusu Jaylen Brown’dan geldi.


Jaylen Brown NBA kariyerine 2016 yılında başladı. Şuan beşinci sezonunu oynayan Brown, Boston Celtics tarafından 2016 NBA Draftında 3. sıradan seçildi. İlk üç sezonunda istenilen beklentiyi veremese bile geçen sezon itibari ile kaydettiği gözle görülür gelişme ile ligde ilgi odağı haline gelmesini sağladı. Öncelikle şunu belirtelim ki Jaylen Brown’un şu anda yaşadığı gelişim, o kadar ileri bir seviyede ki kendisi MVP ödülü için en önemli adaylardan bir tanesi konumunda.

            Çaylak sezonunda sadece 6,6 sayı, 2,8 ribaund ve 0.8 asist rakamlarını tutturan Brown, maç başına da 17.2 dakika süre almıştı. Bu sezonda ise 33.1 dakikada 27.1 sayı, 5,4 ribaund ve 3.5 asist ortalamaları ile oynuyor. Bunun dışında şut yüzdesini de yaklaşık %8 gibi bir oranda yükseltmesi de önemli gelişmeler arasında. Sadece bu istatistiklere baktığımızda bile Brown’un kaydettiği gelişimi hepimiz görebiliyoruz. Ancak, bunların yanında kaydettiği bir başka gelişim –benim için en önemli olan- oyuna ettiği etki durumu. Bazı oyuncular vardır ki istatistikleri ne kadar etkileyici görünse bile oyuna ve takıma olan katkıları belli bir dereceyi geçemez. İşte Jaylen Brown bu oyunculardan kesinlikle değil. Aldığı 33,1 dakikanın her bir saniyesinde, topa herhangi bir müdahalesi olmasa bile, takımı yönlendirmesi ve motivasyonu ile bir şekilde maç içinde kalmayı başarıyor. Bunun dışında Brown’un saha görüşü ve özellikle oyun zekasının da çok üst düzeyde olduğunu söylemek gerek. Kendisi her ne kadar şutör olarak oynasa bile ben kariyerinin ilerleyen dönemlerinde saf oyun kurucu rolüne de bürünebileceğini düşünüyorum.



Jaylen Brown yukarıda bütün bu saydığım özellikler dışında, takım arkadaşlarıyla çok iyi anlaşan ve asla kimyayı bozmayan bir isim. Boston’da Jayson Tatum olduğu için Brown’un biraz ikinci plana atıldığı kesin bir gerçek ancak Brown bu durumu kesinlikle dert etmediğini belirtiyor ve röportajlarında sürekli Tatum’a övgüler yağdırıyor.

      

      Bu sene yüksek ihtimalle ilk defa All-Star’da seçilecek olan oyuncu, kariyerinde büyük basamaklar atlayarak oyununu geliştirmeye devam ediyor. İlerleyen yıllarda Brown’un isminin daha çok konuşulacağı kesin. Peki sizce Jaylen Brown bu performansını sürekli olarak sürdürebilir mi? Kendisinin ikinci planda olması ileride onun için ne gibi sorunlar doğurur? Yorumlarda tartışalım.

            

 



Yorumlar